torsdag 4. februar 2010

Englar og Demonar av Dan Brown

Dan Brown er eit amerikansk geni av en forfattar. Han skriver spenningsromanar og eg har lest fleir av verka hans. Han gav ut sin første bok i 1998, Den Digitale Festninga, men er mest kjent for boka Da Vinci- Koden frå 2003.

Englar og Demonar kom ut i 2000 og er eigentleg første boka i serien om Professor Robert Langdon. Han er ein knivskarp lærar frå Harvard i Boston. Hans symbol og språkkunnskapar når forskarane i atomkjerneforskingsanlegget CERN som ligger i byen Genève i Sveits. Han fraktas til anlegget med helikopter for å hjelpe under etterforskinga rundt mordet på ein av forskarane, Vetra , som ble funnet drepen på sitt kontor med eit brennmerke med teksten Illuminati på brystet. Hans nyaste oppfinning, ein framstilling av antimateriale er stelt. Antimaterialet er 100 gangar kraftigare enn ein hydrogenbombe, og er derfor det ultimata sprengstoff, men er bare på størrelsen av ein lita dråpe.

Illuminati var ein gruppe som ble oppretta i Tyskland i 1776 og kjempa for ytringsfridom. Metodane dei brukte var horrible og gruppa ble snart forbydt og ble oppløyst. Eit par hundre år seinare var dei tilbake igjen og truar under konklava der alle kardinalane er samla for å velje ein ny pave etter at den førre blei funnen daud. Illuminati legger antimaterialet under Vatikanet før kardinalane samlas til val og kidnappar dei fire favorittane og truar dei på livet.

Kvar time frem til tolv, då bomba skal gå av, blir ein av kardinalane drepen. Illuminati følgje eit bestemt mønster og leggjar alltid ut spor i form av dikt og rebusar til kvar neste drap skal skje. Robert, som har studert Illuminati i mange år, får oppgåva å løyse spora og finne kardinalane før drapa skjer. Mange liv ligg i hendene på Robert og Vittoria Vetra, datera til den avdaude forskaren frå CERN.

Den første kardinalen blir funnet drepen klokka åtte og heretter blir det ein kamp om sekundane. Ikkje berre om livet til kardinalane, men til alle menneska som er utafor Vatikane og ventar på resultata frå valet.

Livsfarlege oppdrag og uventa vendingar gjennom heile boka fører til at ein ikkje klarar å legge den frå seg. Det er ikkje muleg å sjå kvar det endar før siste slutt, dette gjer det også til ein fenomenal bok. Dan Brown tar deg med gjennom fleire kjente verk i Roma og skildrar alt ekstremt bra. Han har gjort researchen sin grundig og du lærar mye om gamle konspirasjonsgruppa og kyrkjene i Roma.

Det einaste eg trekker litt ned på er det at det er ein del umulige scenar i boka som ikkje er muleg i den verkelige verda. Elles er det ein herleg bok som eg anbefalar på det sterkaste, det er mykje spenning og ein bra handling. Eg vil også fråråde på det sterkaste at dykk ikkje ser filmen. Hadde eg vore Dan Brown, ville eg fått stoppa den frå det augeblikket eg såg manuset. Alt er omskriven og den var ein stor skuffelse.

Kos deg med boka, den er fantastisk og vil gje deg mange gode stundar.

4 kommentarer:

  1. Ein kjempefin bokmelding! Godt informerande om boka og ei vurdering til slutt- bra! :) Fint at du tar med peikare i meldinga, slik at lesaren kan lære meir om til dømes Illuminati-ordnen osv. Rett nok må du jobbe med språket ditt.

    SvarSlett
  2. så flink du er ida :))
    Det frister å lese boka selv om jeg ikke er noen lesehest, så det blir vel ikke til at jeg gjør det:P men veldig bra annmeldele:D

    SvarSlett
  3. Dette er kjempe bra Ida! Du gir masse informasjon, men heller ikke for mye. Jeg får lyst til å lese boka etter å ha lest meldingen. Flott med linker i teksten og bilde av boka i hjørne. Brabrabra :)

    SvarSlett
  4. Fin anmeldelse, det er sikkert en veldig fin bok.:)

    SvarSlett